top of page

Rijbewijs B of BE, wat mag wel, wat mag niet?

Rijbewijs B

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is met alleen het rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kg. Dat kan alleen op twee voorwaarden:

De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het motorvoertuig dat de aanhangwagen trekt. en de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg

Rijbewijs BE

Met rijbewijs BE bent U niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die U mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaaklast staat vermeld op het kentekenbewijs. 

Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kg bedragen. Alleen voor het trekkende voertuig geldt, dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kg mag bedragen.

In de rijbewijzen, die tot en met 31 mei 1996 zijn afgegeven, staan nog de begrippen ledig gewicht en ledig gewicht + laadvermogen. Sinds 1 juni 1996 heten deze begrippen ledige massa en toegestane maximum massa.

Enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1

Ledige massa trekkend voertuig: 700 kg.

Toegestane maximum massa aanhangwagen: 730 kg.

Vereist: Rijbewijs B

Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan 750 kg.

Voorbeeld 2

image.jpg

Ledige massa trekkend voertuig: 750 kg

Toegestane maximum massa aanhangwagen: 950 kg

Vereist: Rijbewijs BE

Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 kg en is tevens meer dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig.

Voorbeeld 3

Ledige massa trekkend voertuig:

2800 kg

Toegestane maximum massa aanhangwagen: 850 kg.

Vereist: Rijbewijs BE

Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 kg en die van de totale combinatie bedraagt meer dan 3500 kg.

Voorbeeld 4

Ledige massa trekkend voertuig: 2800 kg

Toegestane maximum massa aanhangwagen: 740 kg.

Vereist: Rijbewijs B

Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan 750 kg.

Voorbeeld 5

Ledige massa trekkend voertuig: 1600 kg

Toegestane maximum massa aanhangwagen: 2000 kg.

Vereist: Rijbewijs BE

Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig en de toegestane maximum massa van de totale combinatie bedraagt meer dan 3500 kg.

Voorbeeld 6

Ledige massa trekkend voertuig: 1450 kg

Toegestane maximum massa aanhangwagen: 1430 kg.

Vereist: Rijbewijs B

Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig en de toegestane maximum massa van de totale combinatie bedraagt minder dan 3500 dan kg.

bottom of page